SOUS VIDE KÜPSETAJAD
Sous – Vide küpsetajad
Sous Vide süsteem on meisterkokkade salarelv tänapäevases trendikas restoranis. Sous – Vide tähendab prantsuse keeles ” vaakumis”. Kasutatakse ka väljendit Low & Slow. Ühesõnaga vaakumpakendatud toitu küpsetatakse täpselt reguleeritud konstantse temperatuuriga vesivannis.
Madalal temperatuuril küpsetamist kirjeldas esmakordselt krahv Rumford Benjamin Thompson 1799. aastal. Ta kasutas oma katsetes soojusülekandeainena õhku, küpsetades liha masinas, mille ta oli loonud kartuli kuivatamiseks. Thompsoni sõnul oli liha : ” Mitte lihtsalt söödav, vaid ka suurepäraselt küpsenud ja maitses hea.”
Prantsusmaal võttis Sous-Vide meetodi kasutusele peakokk Georges Pralus 1974.aastal restoranis Troisgros Roanne `is, Prantsusmaal. Ta avastas, et kui foie gras sellisel viisil küpsetati, säilitas see oma esialgse välimuse, ei kaotanud liigset rasva ja oli parema tekstuuriga.
Showing all 4 results