fbpx

LOGI OMA KONTOLE SISSE; ET PÄÄSEDA JUURDE ERINEVATELE FUNKTSIOONIDELE

LOO KASUTAJA UNUSTASID SALASÕNA?

FORGOT YOUR DETAILS?

AAH, WAIT, I REMEMBER NOW!

CREATE ACCOUNT

ALREADY HAVE AN ACCOUNT?
KÜSIMUSI? HELISTA: +37253444568
  • REGISTEERU
  • LOGI SISSE

Mia Via Gastro

Mia Via Gastro

MIAVIAGASTRO - tarvikud kohvikutele, suurköökidele, restoranidele ja hobikokkadele!

+372 53 444 568
Email: info@miaviagastro.ee

BRAMASOLE OÜ
Lasnamäe tn. 4 A, Tallinn, Eesti

  • AVALEHT
  • E-POOD
  • ETTEVÕTE
    • MAKSEVIISID
      • SLICE IN 3 – järelmaks
      • ESTO – järelmaks
      • ESTO 3 – makseviis
    • FIRMA
      • KONTAKT
      • MIAVIAGASTRO E – POE TINGIMUSED
      • PRIVAATSUSTINGIMUSED
      • Tagastamine
      • Kauba kohale toimetamine
  • PROSECCO
  • BRÄNDID
    • SECURIT
      • KRIIDITAHVLID
      • KRIIDITAHVLIVÄRVID &
      • KRIIDIMARKERID
      • KRIIDITAHVLID SEINALE
      • KRIIDITAHVLID LAUALE
      • MENÜÜHOIDJAD
      • AKNA ŠABLOONID
      • REKLAAMI ESITLUS
      • INFOTAHVLID
    • ZUMEX
      • SOUL MAHLAPRESS
      • MINEX MAHLAPRESS
    • JANSENDISPLAY
    • HENDI
  • MINU KONTO
  • BLOGI
  • 0
  • No products in cart.
  • Avaleht
  • BLOGI
  • ITAALIA
  • Kas Sina tead, mis see Prosecco siis päriselt on?

Kas Sina tead, mis see Prosecco siis päriselt on?

1
Kolmapäev, 26 veebruar 2020 / Published in ITAALIA, ITAALIA VEIN, PROSECCO, PULMAD JA ÜRITUSED

Kas Sina tead, mis see Prosecco siis päriselt on?

Üks kihisev mull ehk Itaalia Prosecco kuulub iga pulma ja tähtsama sündmuse juurde!

Kuidas siis sellega ikkagi on? Kas Prosecco on täna kõige populaarsem kihisev mull? Või eelistad Sa sellele tavalist vahveini või hoopis päris ehtsat Šampust?

Ütlen ausalt, et mina olen oma elus ainult paar korda saanud maitsta ehtsat Prantsuse šampust ( infoks – tootenime Champagne võib kasutada ainult Kirde-Prantsusmaal Champagne maakonnas kasvanud viinamarjadest traditsioonisel moel valmistatud vahuveini).

Mis on Prosecco ja kustkohast see tuleb.

Prosecco on Itaalia DOC ja DOCG valge vein, mida toodetakse Veneto ja Friuli Venezia Giulia piirkonnas asuvas üheksas erinevas provintsis asuvatel suurtel aladel. Prosecco vein on saanud omale nime Prosecco küla järgi.

Vein on valmistatud Prosecco viinamarjast, tõsi on see, et 2009 aastal Euroopa Liidus nimetati ümber Glera. Nimenõuete kohaselt võivad olla kuni 15% veinist muus viinamarjasordid.

Prosecco on peaaegu alati valmistatud vahuveini või poolvahuveini stiilis ( vastavalt spumante või frizzante, kuid lubatud on ka valmistada veini Tranquillo. Prosecco DOCG kaks väikest piirkonda Conegliano Valdobbiadene Prosecco Conegliano ja Valdobbiadene linnade vahel asuvatel mägedel ning Asola Prosecco lähedalasuva Asola linna ümbruses. Prosecco Superiore on alati spumante ja pärineb ainult nendest DOCG piirkondadest.

Prosecco ajalugu

16.sajandi algul Itaalia linnas nimega Trieste kohaliku veini ” Ribolla” millest kirjutas ning kiitis juba Plinius Vanem oma teoses Natural History ja ülistas meditsiiniliste omaduste poolest keiser Augustuse abikaasa Livia.

Vajadus eristada Trieste ” Ribolla” teistest samanimelistest veinidest, mis toodetud Gorizia piirkonnas ja soodsamas piirkonnas Istria, viis sajandi lõpus nimevahetuseni. Eeldatavasti valmistamiskoha järgi antiikajal nimetati vein Prosecco küla lähedal asuva lossi järgi ” castellum nobile vinum Pucinum”.

Nimi Prosecco nimetati esimest korda inglase Fynes Moryson jörgi, ehkki ta kasutas õigekirja Prosecho. 1593. aastal Itaalia põhjaosa külastav Moryson märgib: ” Siin kasvatatakse Plinius Vanema poolt palju kiidetud veini Pucinum, mida nüüd nimetatakse Prosechoks”. Ta paigutab Prosecco Itaalia kuulsate veinide hulka: ” Need on Itaalia kuulsamad veinid. La lagrima di Christo, Cinqueterre ja La Vernazza ning valge Muskadine, eriti Toscana Montefiaschoni vein: Cecubum ja Falernum Napoli Kuningriigis ja Histria Prosecco. Prosecco ainulaadne ja eristuv veinivalmistamismeetod, levis kõigepealt piirkonnas Gorizia, seejärel Veneetsia kaudu Dalmatia, Vicenza ja Trevisio.

Aastal 1754 ilmub sõna Prosecco esimest korda Aureliano Acanti kirjutatud raamatus ” Il Roccolo Ditirambo”, mis on kirjutatud Vicenza provintsis, Novoledo linnas.

Kuni 1960. aastateni oli Prosecco vahuvein üsna magus ning vaevalt eristatav Piedmonte maakonnas valmistatud Asti veinist. Tänaseks on tootmistehnikad oluliselt paranenud, mille tulemusel toodetakse tänapäevalkvaliteetsemaid veine. New York Times 2008. aasta raporti kohaselt kasvas Prosecco populaarsus järsult väljaspool Itaaliat. Globaalne müük on alates 1998.aastast kasvanud kahekohalise protsendimääraga, mida on toetanud suhteliselt madal hind. Mionetto, kes on praegu Prosecco suurim importija, tõi selle USA turgudele 2000.aastal ning teatas ka 2008.aastal ” Prosecco uskumatust kasvutrendist”. Tarbimine tõusis hüppeliselt ka Suurbritannias, mis sai 2010.aasta keskel Prosecco suurimaks ekspordituruks, tarbides veerandi Itaalia toodangust.

Aastal 2009 tõsteti need piirkonnad nagu Prosecco di Conegliano, Prosecco di Valdobbiadene, Prosecco di Conegliano, Prosecco di Valdobbiadene ja Prosecco di Colli Asolani DOCG staatusesse. Nime täiendavaks kaitsmiseks toetas traditsiooniliste Prosecco kasvatajate liit Euroopa seaduste kohaselt Põhja-Itaalia Prosecco kaitstud päritolunimetuse staatust.

Prosecco DOC veinide kvaliteediklassid

Prosecco DOC veinid jagunevad kolme kategooriasse:

  • Mullita ( still ) vein, mille tootmismaht jääb umbes 5% kanti ning seda toodetakse peamiselt Itaalias tarbimiseks.
  • Kerge mulliga Prosecco Frizzante. Frizzante veinid on tavaliselt odavamad kui Spumante veinid, kergemad ning vaht kaob kiiremini.
  • Suurema mulliga Prosecco Spumante. Mullid ja vaht püsivad kauem. Kui Frizzante suletud pudelis on rõhk 2,5 baari, siis Spumante pudelis 3,0 baari.

Mis see Prosecco ikkagi on ja kuidas kus seda juua?

Proseccot võib juba üksi, kaksi, klaasist,** pudelist kui ka **topsist. Enne sööki, peale sööki, söögi ajal ja ka üldse ilma söögita. Hommikusöögi juurde, õhtusöögi kõrvale…. kala või mereandidega, juustu või maasikatega, šokolaadi ja kallimaga. Itaalias, Eestis või Ameerikas….Igaljuhul on Prosecco ikka hea!
** tegelikult maitseb ikka valge veini klaasist kõige paremini 🙂 – Birgitt

Itaalias on Prosecco laialt levinud vein. Itaalias juuakse klaasike Proseccot aperatiiviks. Nii nagu ka muid vahuveine serveeritakse Proseccot jahutatult. Vanasti müüdi odavaid madalakvalittediga magusaid Proseccosid ka plekkpurgis, kuid tänapäeval on Prosecco vahuvein kuiv ja kvaliteetne ning võib villida ainult traditsioonilistesse klaaspudelitesse. Jumal tänatud! 🙂

Italy, Puglia, 2020

See foto on tehtud Itaalias, Puglia maakonnas, Lecce linnas. Asukohaks Piazza Sant’Oronzo, kus asub Roman Amphitheatre of Lecce. Päike paistis soojendavalt ning soojakraadid ulatusid +20 ni. Inimesed, nii kohalikud kui ka talvel Pugliasse sattunud turistid nautisid ilma ja Piazza serval olevas kohvikus klaasikest Proseccot. Nii tegin minagi. Puglia, veebruar 2020.

Kvalieetne Itaalia Moletto Prosecco – loe SIIT!

NB! Ärge siis palun unustage, et tegemist on siiski alkoholiga ja võib kahjustada Teie tervist.

Materjalid põhinevad internetist ning Wikipediast loetule ning isiklikele teadmistele ja kogemustele.

Tagged under: ITAALIA, prosecco, pulmad, vahuvein

What you can read next

Pasta, Pasta, Pasta…

Otsi

Viimased postitused

  • Pasta, Pasta, Pasta…

    Olgugi, et pasta on täna juba kogu maailmas tun...
  • Osta kohe! Maksa hiljem!

    Kas teadsid, et ka miaviagastro.ee e-poes saab ...

Viimased kommentaarid

  • Kriss, SUSHI FOR ALL, Sagaform Sushi komplekt

Arhiiv

  • aprill 2020
  • märts 2020
  • veebruar 2020

Kategooriad

  • ITAALIA
  • ITAALIA VEIN
  • PASTA
  • PROSECCO
  • PULMAD JA ÜRITUSED
  • TOIT
  • UUDISED

MIAVIAGASTRO

  • Privaatsustingimused
  • E-poe tingimused
  • Kauba kohale toimetamine
  • MINU KONTO
  • Tagastamine

VÕTA ÜHEMDUST!

+372 53 444 568
Email: info@miaviagastro.ee

Bramasole OÜ
Lasnamäe tn. 4 a, Tallinn, Eesti

  • Sotsiaalmeedia kanalid
Mia Via Gastro

© BRAMASOLE OÜ - Kõik õigused kaitstud

ÜLES